29. feb, 2020

Vem är Allan Svenssson?

Lördagskåseri

Nyligen hittade jag på signaturen "gift trebarnsmamma i Bromma". Här följer kåseri nr 1

 

De elaka kommentarerna damp ned i min dator som en blixt från en klar himmel. Orden var så onda och förnedrande att jag nästan fick stötar när jag nuddade tangentbordet. Den första reflexmässiga  reaktionen var att genast ge tillbaka med samma mynt och skriva ett dräpande svar. Men jag hejdade mig. Istället gick "Amatörpsykologen" inom mig igång och tankarna fokuserades till vad som egentligen låg bakom. 
Hade vederbörande haft en dålig potträning eller kanske själv blivit mobbad på arbetet?  Eller var det frun som varit elak i morse, spekulerade jag?

Jag lämnade datorn för att ta tag i allt som behövde göras denna lördag. När man har familj, make och tre barn, finns alltid något att göra. Likt en magnet, drogs jag snart tillbaka till tangentbordet och sögs in i alla elakheterna framför mig på skärmen.  
Men vem var han denne Allan Svensson.  Mig veterligen känner jag ingen med det namnet. Låter som huvudrollsinnehavaren i en gammal svensk TV-serie.

Blicken gick tillbaka till textraderna. Med vilken rätt hade han skrivit till mig? Just idag, när jag var så glad. På en minut, hade han lyckats rasera hela min dag, vecka. Hela min tillvaro hade fått sig en törn.

I stället för att göra något vettigt, fokuserades hela mitt väsen av den enda meningen på tolv ord som löd: "Jag hatar dig din elaka hagga, för allt som du gjort mig".

Vem bar så mycket hat och agg inom sig att han måste kasta den mot mig, en gift trebarnsmamma i Bromma som varken är ute och festar, eller träffar andra män annat än på arbetet. Skulle möjligen vara den oskyldiga flörten på firmafesten förra året? Men den tanken slog jag genast bort.

Vad hade jag gjort denna okände person?  Reflexerna i kroppen, från skolårens utsatthet efter otaliga mobbingattacker, gick igång till etthundra procent.
Samtidigt blev jag förstås nyfiken. Vem döljer sig bakom namnet? Hade jag träffat denne någon, tidigare och varför angrep han mig just idag? Letade febrilt i hans profil på sociala media men kunde snabbt konstatera att det inte var någon som jag kände. Vi hade inte ens några gemensamma vänner.

Dagen förflöt. Städningen blev det väl si och så med. Matlagningen misslyckades på grund av att jag hällde i för mycket salt, vilket resulterade i att vi alla gick till den lokala hamburgerbaren istället, till barnens (och makens?) glädje. Vittvätten hade fått äran att tumla runt tillsammans med en röd strumpa, vilket resulterade i rosa lakan istället för vita. Men annars var allt som vanligt, tror jag.

Uplösningen på mysteriet kom redan samma kväll: När alla i familjen gått och lagt sig, även maken som skulle upp tidigt för att skjutsa vår äldste son till fotbollsträningen, satte jag mig en stund vid datorn för att surfa runt lite. Det brukade vara en avkopplande rutin, innan jag gick och la mig. Åter loggade jag in på sociala media. Då, plötsligt, plingade det till i datorn. Ett meddelande väntade i Messenger.  Kallsvettig klickade jag mig fram för att läsa vad som stod där: "Förlåt för mina elaka kommentarer tidigare idag. De var inte ämnade till dig utan till min exfru som har nästan samma namn som du. Men, tack vare att jag skickade det fel, hann jag tänka efter vad jag skrivit och insåg att det var elakt, kränkande och orättvist samt skrivet i stundens hetta. Kan du förlåta mig? Hälsningar Allan Svensson.

Först tänkte jag skriva något dräpande, elakt och ironiskt till svar. Han hade faktiskt förstört hela min dag och fått mig totalt ur ballans. Men jag svarade inte. Istället tänkte jag efter en stund och skrev istället ett inlägg på sociala media med en slags småförnuftig sensmoral om att tänka efter före istället för efter, när man skriver på sociala media och skriv definitivt inte när du är arg eller ledsen. När jag klickade på "sänd", började "likesen" droppa in i en strid ström som effekt av mitt inlägg. Till och med från Allan Svensson kom en smiley och ett hjärta.

Jag kunde gå och lägga mig i betydligt lättare sinnesstämning än vad jag varit i tidigare under dagen. Kanske har vi alla lärt oss något av denna dag, tänkte jag när jag nöjd, stängde av datorn för kvällen.

Hälsningar Ella, gift trebarnsmamma i Bromma.